CA | EN

Les cooperatives són líders en ocupació

11 abril 2013
La creació de cooperatives de treball creix un 36% el 2012 a Catalunya

Mataró, 11 d’abril de 2013 - El manteniment de l’ocupació i un increment del 36% en la creació de cooperatives de treball són el millor exemple que les empreses cooperatives són el model empresarial preferit per les persones a causa de a seva resistència, sostenibilitat i capacitat de projecció en el temps.

Les millors xifres de creació de cooperatives dels darrers vuit anys a Catalunya i el manteniment de l’ocupació durant tot 2012 (amb un increment del 2,2% el tercer trimestre) han estat presentades a Mataró a l’Assemblea anual de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya, l’organització empresarial que representa més de 3.000 cooperatives de treball catalanes.  

Segons Perfecto Alonso, president de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya, “aquelles persones que desitgen una societat participativa, oberta i  democràtica prioritzen una forma d’empresa que ja integra de forma natural aquests valors, com ho és la cooperativa”.

La Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya ha fet pública una declaració de suport al Dret a Decidir en la qual s’ofereix l’experiència i la trajectòria cooperativa per construir un país democràtic i participatiu.

Ocupació estable i de qualitat

L’ocupació generada a les cooperatives és estable i de qualitat. Més de la meitat de les persones vinculades a les cooperatives en són sòcies i d’aquestes, més del 80% tenen contractes indefinits.  D’altra banda, les dones representen el 49% de l’ocupació a les cooperatives.

Les noves cooperatives creades a Catalunya durant 2012 es concentren quasi en un 80% a la província de Barcelona, però amb un fort lideratge del Baix Llobregat, Bages, Vallès Occidental i Oriental, així com del Barcelonès. Pel que fa al sectors destaca el bloc de serveis a les empreses i particulars així com els serveis d’atenció a les persones o els transports. La Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya col.labora amb les àrees de promoció econòmica dels ajuntaments catalans (un centenar dels quals es van adherir al manifest de l’Any Internacional de les Cooperatives) per donar orientació i suport en la creació de cooperatives al territori.

El secretari general d’ocupació de la Generalitat de Catalunya, Ramon Bonastre, ha destacat que malgrat la seva llarga trajectòria, “els valors del cooperativisme son avui més vigents que mai”. Bonastre ha reconegut la necessitat d’una nova Llei de Cooperatives que faciliti “la creació de noves empreses cooperatives i en promogui l’accés al finançament”.

L’Assemblea de la Federació s’ha celebrat per primer cop a Mataró, qualificada pel seu alcalde Joan Mora com una ciutat “emblemàtica de la tradició cooperativista”. Mora ha reconegut l’elecció de Mataró i concretament el Cafè de Mar, un espai recentment recuperat per la Fundació Unió de Cooperadors com la seu de l’Assemblea de la Federació. Actualment la comarca del Maresme concentra unes 200 cooperatives.

Basada en principis, arrelada al territori i pionera en la participació de les persones membres, la cooperativa és el model empresarial preferit de les persones i líder en sostenibilitat, reconegut al més alt nivell el 2012 amb la designació de l’Any Internacional de les Cooperatives.  La Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya és l’unica organització empresarial que promou la creació i el creixement de les cooperatives de treball al nostre país.

Temàtiques Assemblea, Comunicació, Cooperatives Any 2013