CA | EN

Suport i solidaritat amb Fagor

18 octubre 2013
Manifestem suport i solidaritat cap a les persones sòcies de Fagor. Malgrat l'anunci de pre-concurs de creditors a la cooperativa, desfensem un empresarial cooperatiu en creixement, generador d’ocupació estable i compromès amb les persones.

A continuació, el comunicat emès per CEPES aquest divendres 18 d'octubre:

CEPES aposta pel model cooperatiu i manifesta el seu suport i solidaritat amb Fagor

El president de la patronal de l’Economía Social espanyola (CEPES) Juan Antonio Pedreño ha manifestat, en relació al pre-concurs de creditors anunciat per Fagor Electrodomèstics, que el model empresarial cooperatiu demostra a la societat el seu compromís amb les persones.

Un compromís, afegeix Pedreño, que es constata en les decisions de Mondragón Corporació de mantenir i defensar els llocs de treball dels gairebé 2000 treballadors que es poden veure afectats per aquesta difícil situació “marcada per la caiguda de les vendes i del consum”.

Segons s’explica des de CEPES, la diferència entre un model d’empresa cooperativa front a d’altres models empresarials radica en que, davant d’una situació similar, el model cooperatiu es preocupa pel futur dels treballadors, avantposant el futur de les persones front a un altre tipus de decisions, “i és en aquesta situació on es constata, es demostra i es percep un exercici de responsabilitat més gran de les cooperatives envers les persones”.

315.000 treballadors 
Pedreño ha destacat també que el model cooperatiu permet que a Espanya existeixin actualment entre 22.000 i 23.000 empreses, que donen feina a uns 315.000 treballadors. Segons ha explicat, les cooperatives mouen “a l’entorn del 50% de l’economia social” i suposen el 5% del PIB a Espanya, mitjançant un model empresarial que “posa la persona per davant del capital”.

Aquest sistema ha permès que, durant l’actual crisi econòmica, les cooperatives hagin mantingut més llocs de treball que altres sectors. Pedreño ha apuntat que, en alguns casos, els treballadors han arribat a reduir-se el sou entre un 20% i un 40% amb l’objectiu de mantenir llocs de treball.

Aposta per l’autoocupació col·lectiva 
Amb mesures com aquesta, les cooperatives han suprimit menys llocs de treball durant aquesta crisi que la resta d’empreses. Concretament “entre 8 i 12 punts” percentuals, ha indicat Pedreño, citant xifres oficials del Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social.

"Ara mateix les empreses públiques no creen ocupació i les empreses privades estan creant molt poc treball. Només es genera treball en l’àmbit de l’autoocupació i nosaltres fem una aposta per l’autoocupació col·lectiva, amb la xifra més alta de persones que sigui possible”, ha recalcat.

CEPES ha manifestat el seu suport i la seva solidaritat amb les persones sòcies de Fagor davant d’aquesta difícil situació, i seguirà defensant els principis i valors d’aquest model d’empresa, emmarcat en l’àmbit de l’Economia Social.