CA | EN

Turisme a través de les cooperatives

12 novembre 2014
Un web recull més de vuitanta ofertes turístiques de cooperatives europees. Hi participen set experiències vinculades a la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya.

El projecte CoopRoute proposa itineraris a partir d’experiències de cooperatives basades en un turisme sostenible i innovador. La proposta facilita, a més, la difusió dels principis i valors del model d’empresa cooperativa, basada en la democràcia i la solidaritat.

Deu de les experiències proposades estan ubicades a Catalunya, entre elles, set que són membres de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya. Es tracta de Biciclot, La Ciutat Invisible, Els Caus de Mura, L’Olivera, la Garbiana Pagesa, Sambucus i les cooperatives berguedanes a través de l’Agència de Desenvolupament Local.

CoopRoute es completa amb un total de vuitanta-dues destinacions seleccionades, principalment a Itàlia, seu de la idea original, però també a Espanya, Regne Unit, França, Malta,Portugal i Irlanda. Està previst que la selecció pugui anar creixent a mida que s’hi incorporin més cooperatives. De moment el web de CoopRoute destaca només una fracció de totes les experiències del projecte.

Les propostes per conèixer Europa a partir d’experiències turístiques cooperatives inclouen itineraris urbans en bicicleta, circuits rurals o museus que posen en valor l’herència cooperativa. “La forta correlació entre la densitat de cooperatives i la riquesa local ha estat provada en diverses ocasions per estudis i dades empíriques”, afirmava el president de CECOP, Luca Dal Pozzo, durant la presentació de CoopRoute a Itàlia aquest mes de novembre.

Aliada amb diverses entitats representatives del cooperativisme, autoritats locals i altres entitats europees, CECOP ha posat en marxa aquest itinerari transnacional innovant en l’àmbit del turisme cultural i industrial gràcies a un projecte cofinançat per la Unió Europea. A Catalunya, la Federació hi ha participat a través de la Confederació de Cooperatives de Catalunya.

Els itineraris de CoopRoute tenen per objectiu ésser reconeguts com a itineraris culturals europeus per part del Consell d’Europa.