CA | EN

Publiquem un nou número de Nexe

03 febrer 2015
Ja ha aparegut el número 35 de la revista Nexe Quaderns d’Autogestió i Economia Cooperativa, corresponent al gener del 2015 i que edita la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya.

Deu raons per ser cooperativista de treball: Un decàleg on es destaquen deu motius de pes per fer-se cooperativista de treball. Les raons van des de la capacitat d’autogestionar l’empresa i la pròpia feina fins a formar part d’un model d’empresa cada dia més estès i reconegut. 

Cooperació publicoprivada i economia social; més enllà de la contractació de serveis: Des de la Sectorial de Cooperatives d'Iniciativa Social, Joan Segarra, s’endinsa en un tema polèmic i, alhora, crucial per a moltes cooperatives de treball: la gestió cooperativa de serveis públics. Després de diferenciar externalització de privatització, l’autor analitza tant els principals factors que faciliten l’èxit de la col·laboració entre les cooperatives i els municipis, com els escenaris de futur.

Anàlisi dels principals problemes de finançament de les entitats d’economia social a Espanya: Joana Gómez, a la Fundació Seira, ens aporta valuoses claus per acostar les empreses d’economia social i les entitats financeres, i en especial per millorar la cultura financera de les empreses. El fet de disposar d’instruments financers adequats constitueix una condició essencial perquè les empreses d’economia social creixin de manera sostinguda.

Creixement i innovació organitzativa: El creixement de la cooperativa pot fer perillar els valors cooperatius? Quins reptes suposa el creixement per a una cooperativa? Com treballar la innovació organitzativa per no perdre els valors cooperatius? Núria Oñoro tracta de respondre a aquestes preguntes en un treball final del Postgrau d’Economia Cooperativa de l’edició 2013-14, treball que ara resumim en un article basat en l'estudi de les cooperatives Suara, Delta i Dapsi.

Tres principis cooperatius a examen: L’Aliança Cooperativa Internacional es troba en un procés per redactar unes guies que orientin els cooperativistes sobre com han d’interpretar els set principis cooperatius. En aquest article resumim els documents per interpretar tres principis (participació econòmica dels socis; educació, formació i informació; compromís amb la comunitat) i algunes de les reaccions que han suscitat.

Glossari de termes econòmics per a cooperativistes: En aquest tercer lliurament, l'economista Toni Oró segueix desgranant alguns termes econòmics bàsics per a la bona gestió de les cooperatives. Ara és el torn dels títols participatius, les obligacions, els fons subordinats i la fiança.

Alfons Cornella: “La col·laboració és la competència intel·ligent”: Olga Ruiz entrevista Alfons Cornella, consultor de grans empreses de prestigi reconegut i gran impulsor de la innovació empresarial que propicien les noves tecnologies de la informació. Cornella assegura que és més difícil cooperar que competir i que, per tant, hem de crear els contextos i els instruments específics perquè aquesta cooperació, d’altra banda imprescindible, es produeixi.

Temàtiques Comunicació, Cooperatives, Publicacions Any 2015