CA | EN

Les cooperatives de treball volen créixer amb Financoop

11 maig 2015
La ronda Financoop reuneix unes 200 persones entre membres de cooperatives i entitats financeres en una jornada que permet obrir les portes al finançament.

Les catorze entitats membres de la xarxa Financoop, liderades per la Fundació Seira, van articular la seva jornada anual en forma de ronda de finançament. La tercera jornada Financoop, celebrada divendres 8 de maig a Barcelona, va assumir un format innovador que va permetre posar en contacte les cooperatives amb necessitat de finançament a gran escala i les entitats amb capacitat de resposta. Alhora, un espai específic d'intercanvi permetia trobades programades –però també espontànies- amb les entitats especialitzades en finançament de la Xarxa. 

Durant la jornada es van presentar els projectes d’expansió de vuit cooperatives membres de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya que, prèviament, s’havien inscrit a la jornada. Totes elles van presentar les seves propostes avalades per, com a mínim, una entitat de la Xarxa Financoop amb l’objectiu de generar confiança i captar les inversions d’altres entitats membres. En conjunt, els projectes d’expansió presentats tenen un valor de més de tres milions d’euros en la seva primera fase.

Les inversions demanades podien arribar, per exemple, als 850.000 euros que necessita Eduvic per arrencar el seu projecte Inspira tu país. Per a la cooperativa federada, Financoop va ser una oportunitat per establir una relació de patrocini, partenariat i visibilitat. Com explica Marisol Blanco, directora financera d’Eduvic, la jornada va ser “essencial per diversificar inversions i guanyar temps”. I afegeix “si m’hagués de reunir amb totes aquestes entitats per separat podria passar-m’hi sis mesos. A més, no és el mateix presentar-m’hi a porta freda que en un entorn favorable com la jornada Financoop ”.

Juntament amb Eduvic, que va presentar el seu projecte de la mà de Caixa d’Enginyers, durant la jornada Financoop es van conèixer els casos de Compacto i L’Estoc, acompanyades per Gicoop; de Drecera, presentat per Laboral Kutxa i Oinarri; de Teixidors, de la mà de Cajamar i Avalis; i de Biciclot, amb Coop57. A més, es van donar a conèixer dos casos d’èxit, el de la cooperativa El Timbal i el del Grup Cooperatiu TEB.

En paral·lel a la ronda de finançament, el punt d’intercanvi entre entitats de la xarxa i cooperatives va acollir un centenar de reunions amb les deu entitats financeres de la Xarxa: Coop57, Fiare, Fets, Cajamar, Laboral Kutxa, Caixa d’Enginyers, Avalis, Gicoop, Oinarri o Institut Català de Finances. Durant la jornada Financoop les persones assistents tenien al seu abast convidats d'entitats financeres tradicionals, inversors o plataformes de crowdfunding. 

A més, la jornada va permetre conèixer, de la mà de Fiare, el programa de col·laboració público-privada per a la capitalització de les cooperatives. 

L'acte va ser presentat per Ariadna Trillas, sòcia de la cooperativa Alternativas Económicas i va ser inaugurat per Perfecto Alonso, president de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya, la Fundació Seira i la Confederació de Cooperatives de Catalunya, Susana Tintoré, directora de Barcelona Activa i Felip Puig, conseller d'Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya.