CA | EN

La cooperativa, per a empreses periodístiques

18 novembre 2015
Una taula rodona sobre cooperatives de periodistes, organitzada conjuntament amb el Sindicat de Periodistes, permet conèixer Crític, Alternativas Económicas i Contrapunt, tres models diferents d'empreses periodístiques que comparteixen la seva pertinença a la Federació.

La Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya va acollir el passat 10 de novembre el debat "la cooperativa, un model per a empreses periodístiques" en la qual representants de tres mitjans de comunicació constituïts com a cooperativa donaven a conèixer els avantatges de la fórumula triada. 

Roger Palà de Crític, Mariana Vilnitzki d'Alternativas Economicas i Ramon Torrent de Contrapunt, van explicar la seva aposta pel model cooperatiu en una taula rodona moderada per Vicent Canet, membre de la junta del Sindicat de Periodistes i acompanyats per Xavier Gallofré, docent d'Aposta i expert en cooperativisme. 

Durant la sessió es va posar en valor una marca cooperativa que "connota positivament", va afirmar Ramon Torrent o, en paraules de Roger Palà, que té una imatge "sòlida" al mercat. "El fet que Crític sigui cooperativa ens ofereix valor com a marca i ens dóna projecció", afegia.  

Des d'Alternativas Económicas es va destacar l'entorn de treball cooperatiu en el qual funcionen des dels seus orígens, col·laborant amb la revista originària francesa Alternatives Économiques o amb una extensa xarxa de col·laboradors compromesos. "Alternativas Económicas vol replicar el que ja funciona per ser gran", afirmava Mariana Vilnitzki. 

Des del veterà Contrapunt, amb 14 anys de trajectòria com a diari cooperatiu de Mollet del Vallès, Torrent reoneixia que ser cooperativa "ens ha permès fer les normes a mida i això ens ha anat molt bé en aquesta època de crisi".   

4t i 6è principi cooperatius com a valor de mercat

Desactivant i contextualitzant un a un els dubtes de les persones assistents a la jornada, Xavier Gallofré va destacar el valor que els periodistes cooperativistes donaven al 4t principi cooperatiu, conegut com a "autonomia i independència". Durant tota la sessió es va posar en evidència que el fet de ser cooperativa és una garantia de transparència i d'independència per una empresa periodistica. Igualment, el 6è principi cooperatiu, conegut com a intercooperació, va ser altament valorat entre les persones ponents i entre les intervencions del públic. 

Des del Sindicat de Periodistes, Vicent Canet va ressaltar l'interès creixent pel món cooperatiu com a opció per crear empreses periodístiques en els darrers anys. 

La Federació acull experiències cooperatives formalitzades en l'àmbit periodístic com ara La Factoría Náutica, editora de la revista especialitzada Náutica y Yates, Magna Magazine, especialitzada en informació sènior, Esplugues Televisió o Sàpiens, la cooperativa editora de les revistes Descobrir, Cuina i Sàpiens. Forma part de l'univers mediàtic cooperatiu Ona Bages, El Cugatenc, o LaMarea, entre d'altres experiències.

Temàtiques Comunicació, Creació Any 2015