CA | EN

Ja tenim aquí un nou Nexe

04 juliol 2016
La revista de reflexió sobre cooperativisme i economia social ja està disponible.

La revista Nexe, Quaderns d’Autogestió i Economia Cooperativa, editada per la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya, dedicada a promoure la reflexió sobre cooperativisme i economia social, ja es pot consultar online. 

En aquest número podeu trobar els articles següents:

Valors amb fonaments

A ningú no se li escapa que un dels àmbits que més s’ha relacionat amb les males pràctiques durant aquests últims anys és el de l’habitatge i l’urbanisme. En aquest article, coneixerem cooperatives com Celobert. El Risell, la Baula, La Col, Raons Públiques i Oikosvia que contribueixen a regenerar el sector perquè torni a tocar de peus a terra.

La nova llei de cooperatives

Antoni Oró ens explica les principals novetats de la vigent Llei de cooperatives, que va entrar en vigor el 9 de juliol del 2015. Les modificacions perseguien com a objectius fomentar la creació de cooperatives, reforçar el finançament intern, millorar la gestió, donar més dimensió al sector cooperatiu i simplificar els tràmits en la creació i transformació de les cooperatives.

Monedes locals: per què i per a què?

L’eclosió d’experiències d’economia social i solidària a tot el món ha posat sobre la taula una àmplia varietat de formes que pot adoptar el diner: monedes locals, socials, alternatives, complementàries... En aquest article, Jordi Boixader i Oriol Estela centren l’atenció en la perspectiva de les monedes locals per tractar de posar llum sobre les diferents possibilitats que obre el fet que una comunitat vulgui repensar el rol que hi juguen els diners.

Emprendre en clau cooperativa

Davant el concepte clàssic d’emprenedoria, emergeix el concepte d’emprenedoria cooperativa. La FCTC ha elaborat un model basat en el perfil de les competències i les capacitats per emprendre en forma cooperativa, una recepta que incorpora elements de l’empresa convencional enriquits amb altres factors que formen part de l’Adn del cooperativisme.

Espais que traspuen cooperativisme

Carles Macià ens explica les experiències de Els Caus de Mura, Can Ramon, La Barricona, el Cafè del Mar i la Casa Orlandai, espais de referència gestionats per cooperatives i dedicats a activitats molt variades: un alberg, una rostisseria, un restaurant, un espai culinari i alhora llançadora i viver de cooperatives, i un equipament públic, respectivament.

TTIP: Capitalisme sense barreres

Si s’arriba a aprovar l’Acord Transatlàntic de Comerç i Inversions (TTIP), molts dels nostres drets laborals, de consum, socials, jurídics i mediambientals quedaran considerablement rebaixats. Tampoc l’economia social i solidària no en sortirà indemne. Carme Giménez ens ho explica.

Entrevista a Jordi Via

Entrevistem Jordi Via, cooperativista històric i actual comissionat d’Economia Cooperativa, Social, Solidària i Consum de l’Ajuntament de Barcelona., perquè ens expliqui com veu des del seu nou càrrec el cooperativisme i l’economia social i solidària, com també quines seran les principals línies de foment d’aquest sector per part de l’Ajuntament de Barcelona.

“Experiències d’economia social i solidària als municipis”

La Diputació de Barcelona ha publicat enguany un recull d’experiències d’economia social i solidària dutes a terme per entitats locals molt diverses (ajuntaments, consells comarcals, consorcis...) amb l’objectiu d’aportar pràctiques que inspirin els ajuntaments a posar en marxa nous enfocaments econòmics i noves maneres de fer desenvolupament. L’Oficina Tècnica d’Estratègies per al Desenvolupament Econòmic, l’organisme de la Diputació que ha elaborat la publicació, ens en fa una ressenya.

 

Podeu llegir Nexe al web i també descarregar-vos el PDF

Temàtiques Comunicació, Cooperatives, Publicacions Any 2016