CA | EN

Cloenda del projecte Saving Jobs a Brussel·les

27 setembre 2017
Durant 18 mesos representants de federacions de cooperatives de treball han compilat experiències i recursos per a la transformació d'empreses en cooperativa que s'han traslladat a tres països europeus.

Representants de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya han participat a la cloenda del projecte europeu Saving Jobs en un acte a Brussel·les al qual també han assistit representants de quatre federacions de cooperatives agrupades a Coceta i organitzacions de Dinamarca, Regne Unit i Polònia.

Durant 18 mesos, el projecte Saving Jobs ha compilat l’experiència i coneixement acumulat a l’Estat Espanyol sobre transformacions empresarials en cooperativa i les ha traslladat a tres països de la Unió Europea. El projecte ha permès l’elaboració de manuals, guies i vídeos sobre la transformació d’empreses en cooperativa. A més, s’ha elaborat el microsite a internet savingjobs.coceta.coop amb la informació del projecte.

El projecte Saving Jobs és un dels dos projectes seleccionats per part de la Comissió Europea per posar en valor l’experiència de països amb una trajectòria de creació de cooperatives a partir de transformacions empresarials, especialment front a les dificultats de successió o les empreses en fallida. El projecte europeu ha intentat generar coneixement entre polítics, empresaris i empleats sobre com les cooperatives són un camí per evitar el tancament o la deslocalització i, alhora, generar ocupació.

Amb tot, la transformació en cooperativa no es pot considerar una via exempta de dificultats, com han posat de manifest els ponents de la conferència final del projecte Saving Jobs a Brussel·les. Des de l’organització navarresa ANEL, Alfredo Chourraut explicava que “existeix molt potencial en matèria de transformació. Amb uns mínims canvis legals, hi hauria molts més exemples”. I afegia que, a Europa, hi ha unes 200.000 empreses que es calcula que podrien tancar el proper any. La xifra podria reduir-se dràsticament si, en l’àmbit polític i legislatiu, es potenciés la transmissió d’empreses com a cooperatives.

Han assistit a la trobada de cloenda del projecte Saving Jobs persones d’organitzacions membres de COCETA a Navarra (ANEL), Andalusia (FAECTA), Múrcia (UCOMUR), Catalunya (FCTC) i la Comunitat Valenciana (FEVECTA), així com dels països receptors: Cooperatives UK (Regne Unit), Kooperationen (Dinamarca), i NAUWC (Polònia). 

Temàtiques Comunicació, Cooperatives, Creació Any 2017