CA | EN

Nexe ha fet 20 anys

15 gener 2018
Fa vint anys que la revista Nexe, impulsada per la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya, apareix dos cops l’any amb l’ambició de reflectir l’evolució i els reptes del cooperativisme i l’economia social.

Pionera en el sector, la revista ha publicat més de 350 articles gràcies a desenes de persones col·laboradores. Amb 42 números publicats, si comptem el número 0 que va ser el seu primer exemplar, la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya ha contribuït a impulsar un valuós recurs formatiu i divulgatiu sobre temes crucials al sector: identitat cooperativa, intercooperació, finances ètiques, marc legal, gènere, participació, inserció sociolaboral, l’economia social i solidària, i molts altres.

Com a impulsora i editora de la revista, la Federació agraeix l’esforç de totes les persones que han fet possible Nexe i us convida a descobrir el darrer número, Nexe 41, amb els següents articles:   

Vint anys fent nexes
No ens hem mirat mai el melic; ara tampoc. Però aquesta publicació que tens a les mans compleix vint anys i analitzar com va sorgir i la seva evolució és una manera d’apropar-nos a la història del cooperativisme i de l’economia social i solidària a casa nostra.

Formació cooperativa: una aposta guanyadora
La formació és una prioritat perquè el món cooperatiu pugui seguir innovant i tenint incidència social. En aquest article, Carles Masià repassa els eixos de la política formativa que impulsa la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya i la importància que té aprofitar el llegat de l’escola de cooperativisme Aposta.

Evolució de les cooperatives de treball catalanes del 1975 al 2015
Com ha evolucionat la creació de cooperatives de treball a Catalunya del 1975 al 2015? La pregunta no és banal. Si entenem els factors que empenyen perquè, en un període determinat, es creïn més cooperatives que en un altre, podrem intentar reproduir-los o, fins i tot accentuar-los. Si analitzem les causes que provoquen la desaparició de les cooperatives, podrem idear actuacions per contrarestar aquestes causes. Jordi Garcia ens ho explica.

Sis iniciatives internacionals de finançament per a l’economia social
Pere Rusiñol, d’Alternativas Económicas, ens descobreix algunes iniciatives internacionals que permeten finançar l’economia social. Des de l’anomenat “capital pacient” del Quebec fins a les accions comunitàries de la Gran Bretanya, hi ha moltes vies per ajudar a créixer les empreses d’economia social sense que perdin l’ADN cooperatiu.

Serveis al poble
El balanç de trenta anys de privatitzacions i externalitzacions de molts serveis bàsics és negatiu. Es tracta de tornar a allò públic, però recreant-ne el sentit. Aquest article planteja que, en aquesta tasca, hi tenen molt a dir tant una administració que sigui bona professional i tingui sensibilitat vers les demandes ciutadanes, com les entitats de l’economia social i solidària que, al mateix temps que serveixen els seus socis, volen servir a tota la societat.

Neil McInroy: “Les cooperatives són part essencial d’una bona economia local”
Oriol Estela entrevista Neil McInroy, director del Centre for Local Economic Strategies, amb base a Manchester, sobre les pràctiques innovadores per apoderar les economies locals. McInroy proposa de moure’ns cap a la localització, la socialització i la democratització de l’economia. i creu que l’economia social, i les cooperatives en particular, ens mostren el camí a seguir.

Temàtiques Cooperatives Any 2018